• Početna
  • Pomoć
  • Pretraga
  • Kalendar
  • Prijavljivanje
  • Registracija
Stranice: [1] 2 3   Idi dole
Autor Tema: ...od T-55...preko T-72...do...M-84 ili...???!  (Pročitano 1472 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
tpku_2b
MODERATOR
Jedva završio osnovnu školu
*

Mišljenje o ovom članu: +9/-11
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Dunav, Sava, Morava, Rasina...

Pogledaj profil WWW
« poslato: Јануар 30, 2009, 01:09:07 »

Deset godina sam proveo na tenku...skolu sam "ucio" na "petici", radio na "dvojci", da bi stigao do "cetvorke", i...?"Petice" su isekli u staro gvozdje i prodali za tepsiju ribe, "dvojke" kao neperspektivne ceka ista sudbina, a ovo malo "cetvorki" sto je ostalo sistematski se unistava....im a li nekog da zna o cemu pricam...?
Sačuvana

I jednoga dana, kada ostanes sam na bojnom polju...

LEGIONAR
Član obdaništa
*

Mišljenje o ovom članu: +4/-6
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: Јануар 30, 2009, 04:44:55 »

Kako misliš sistematski?
Sačuvana

andrija
Krenuo u predškolsko
*

Mišljenje o ovom članu: +3/-20
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #2 poslato: Фебруар 01, 2009, 11:26:32 »

Ni ja nisam siguran na sta konkretno mislis.. Jedino ako pod tom sistematizacij om ne mislis na to sto nam tenkovi stoje u mestu, pod hangarima na otvorenom ili tsa vec,, Ne znam sta bi ti hteo da radis sa njima uopste ? Znam da su sekli mnogo tenkova , narocito 55 i da je sve to prodavano kao gvozdje za neku bagatelu i da se verovatno neko omrestio parama.. 72 nisam ni video niti znam da ih ej bilo negde
Sačuvana

LEGIONAR
Član obdaništa
*

Mišljenje o ovom članu: +4/-6
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #3 poslato: Фебруар 01, 2009, 08:26:17 »

T-72M - Izvozni tenk. Oklopna zaštita je na nivou prve varijante T-72, a naoružanje i oprema su na nivou tenka T-72A. Ova verzija se nalazi u naoružanju Vojske Jugoslavije i poslužila je kao osnova za razvoj jugoslovenskog tenka M84.

Sačuvana

tpku_2b
MODERATOR
*

Van mreže Van mreže

Pogledaj profil WWW
« Odgovor #4 poslato: Фебруар 02, 2009, 11:37:27 »

Sistematski u tom smislu sto se,  kao sto neko vec rece, ti tenkovi mesecima nigde ne izvoze niti se pale,drugo -  kada se  konacno upale rade po 10 - 15 minuta sto je za tenk nista, a kao slag na tortu ulje koje je u motorima tih tenkova je toliko loseg kvaliteta da ga ne bi trebalo sipati ni u kosacicu za travu...moj tenk je bio prvi na kome se to ulje "ispitivalo" , kada je ne znam kojim cudom usvojeno i uvedeno u zvanicnu upotrebu...zam islite motor od 764 KS koji radi na ulju 10W\30....katastrofa...tako je i sa mnogim drugim masinama za koje rezervne delove prave privatnici koji su u "dilu" sa Vojskom...

P.S. ...mislite o tome...
Sačuvana

tpku_2b
MODERATOR
*

Van mreže Van mreže

Pogledaj profil WWW
« Odgovor #5 poslato: Фебруар 07, 2009, 01:41:18 »

...Svaka cast "Legionar", svaka cast - informises se momentalno...m ada tu ima malo vise stvari koje se bas i ne slazu u praksi sa onim sto si ti naveo u prethodnom postu, mogu samo da ti kazem da je M-84 u osnovi RUSKI TENK....to sto smo mi nakacili nas mitraljez i malo drugacije zavarili BDK, uopste ne znaci da je to nas tenk....kao vrhunac  klasicne izrade srednje klase tenkova naveo bih M-80(U) kao najbolji u klasi, koji se kao takav pokazao na terenu, sto je, za mene licno, a i za ljude od struke najbitnije...
...'99.-te kada je bio bombardovan pogon "Plava laguna" u fabrici "14. Oktobar" u Krusevcu, licno sam bio prisutan izvozenju celog kontingenta "gotovih" vozila van kruga fabrike, i to preko VIK-a (vojno-industrijskog kolovoza)....naravno, tu su cerade, maskirni vagoni, spanovanje i sve ostalo, ali primarna  svrha je bila ispunjena i posao je bio odradjen maksimalno...
...poznavao sam i sve ljude iz Skolskog centra TSL (motorase, pogonase, masince, elektronce...) koji su '91 "dosli" sa VTA iz Zagreba...veci na su mi kucni prijatelji, a naki su mi i rodbina...(necu da se hvalim, ali...)... sa njima sam stekao prva iskustba koja se u skoli ne uce i koja se u skoli i inace ne mogu nauciti, ma koliko dobar djak bio...
  Usklopu ove price, pomenuo bih i promociju M-84AB(N)-1 kojeg sam, cini mi se jos ranije, pomenuo u slicnom kontekstu...is ti ljudi, iste ekipe, tada se to zvalo Namenska industrija...d ok "ekipa" zvana SDPR nije umesala svoje prstice i, verovali ili ne, od kada je sve krenulo nizbrdo...konk retno, radi se o TOC Nikinci, gde je bio organizovan i prijem diplomatskih korova  u cilju prezentacije gore navedenih masina, sa ciljevima....i o tome sam ranije pisao, tako da se ne bih ponavljao (bar ne za sada, posto prica ide mnogo - ali mnogo daleko, siroko i duboko...)
..bilo je tu svega i svacega, od modifikovanih T-55, sa modularnim sistemom korpusa i integralnim pogonom od 730 KS, preko radarskih sistema modifikovanih za otkrivanje "stelt" aviona, i to bas onaj primerak iz Budjanovaca, pa sve do "famozne" verzije M-84 ABN-1, koju su , nakon dana i dana uvezbavanja protokola defilea i povorke, skrkali u kanal i odrali celu desnu stranu sa sve kumulativnim stitnicima, rezervoarima i blatobranom... i dan danas se secam pijanih vozaca i posade, i slatko se nasmejem...a sve sa ciljem da se neki od tih krsina utrape nekom od predstavnika zemalja saradnica, kako bi bar malo popravili "krvnu sliku" u finansijskom smislu...narav no, T-55  niko nije ni pogledao, bez obzira sto je bio sveze ofarban, sto nije imao nista, ali ama bas nista od elektronike u kupoli, i sto je spolja izgledao kao svemirski brod-sa ralicom, minocistacem i svom "dodatnom opremom" u fullu...samo je predstavnik Libije,cini mi se,cicica u svetlo plavoj uniformi privirio, u cemu smo ga mi uspesno ogranicili da ne vidi sav "sjaj" nasih modifikacija namenjenih ino-trzistu...na "dvojke" su bacili pogled u prolazu, bezvoljno odmahujuci glavom, pri cemu bi i lud mogao da shvati sta su mislili i hteli da kazu, dok su se za ostale malo vise zainteresovali ...
  Bilo je tu svega i svacega...no, to je neka druga prica...a do citanja - MISLITE O OVOME...

P.S. ..pozdravi iz carskog grada....
Sačuvana

andrija
Krenuo u predškolsko
*

Mišljenje o ovom članu: +3/-20
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #6 poslato: Фебруар 07, 2009, 06:54:57 »

Mi se kao docimo nasim tenkovima..ali kad gledas neke emisije i vidis sta sve ima neki tamo abrams, muka te uhvati. Jel postoji mogucnost da se taj tenk ii bilo koji drugi proiyvodi kod nas.. Ynam da je to bilo nekad u Bugojnu ali kapiram da ya to treba neka posebna fabrika koju mi nemamo.. I  zasto je nemamo? Jel to tesko napraviti takve masine li sta ? Zasto ne bismo napravili taj Vihor i prodavali ga ? Zar to ne bi donosilo pare ovoj drzavi ?
Sačuvana

tpku_2b
MODERATOR
*

Van mreže Van mreže

Pogledaj profil WWW
« Odgovor #7 poslato: Фебруар 07, 2009, 07:50:05 »

Mi se kao docimo nasim tenkovima..ali kad gledas neke emisije i vidis sta sve ima neki tamo abrams, muka te uhvati. Jel postoji mogucnost da se taj tenk ii bilo koji drugi proiyvodi kod nas.. Ynam da je to bilo nekad u Bugojnu ali kapiram da ya to treba neka posebna fabrika koju mi nemamo.. I  zasto je nemamo? Jel to tesko napraviti takve masine li sta ? Zasto ne bismo napravili taj Vihor i prodavali ga ? Zar to ne bi donosilo pare ovoj drzavi ?

...

Verovatno si gledao emisiju o teskom remontu "Abramsa" na "Discovery"-ju...kako ga rasklapaju sve do gole sasije, svi delovi se detaljno analiziraju, apsolutno remontuju ili zamenjuju potpuno novim, i sklapaju (sasvim nov) tenk...sve je to lepo, ali ... mi ipak pricamo o Amerima, koji su taj tenk napravili pre skoro 40 godina, rezervni delovi za M2 se cuvaju u kompjuterizova nim skladistima sa potpuno novim delovima....eh da si video moje skladiste....s ve bi ti odmah bilo jasno...a i cemu skladiste kad rezervnih delova vise nema...odnosno, nema proizvodnje... citavi koncepti oklopnih borbenihvozila su napusteni tokom zadnjiih 20.-tak godina da je ro neverovatno... mi smo, sto se pedasije tice, jos uvek na nivou BVP M80(A), topa M-55 (iz iste godine), sa opremom koja se nije remontovala jos od Vukovara ili Gorazda...
  Sto se TT karakteristika tice, "cetvorke" imaju veoma mocnu gamu naoruzanja, a top 125mm je nesto sto niko nikada nece moci da potceni...vatr ena moc je na maksimalnom nivou..ali sta vredi top od 125mm kad je zardjao, zadulacev ili sa pukotinom nastalom usled efekta "hladne cevi" na Pasuljanama,,sve su to stvari koje su prisutne, koj esvakim danom postaju sve vece i u vezi sa kojima se nista ne preduzima...
   Sto se proizvodnje tice, o tome je iluzorno i govoriti, a to ima veze sanekim malo komplikovaniji m stvarima, da ne kazem politickim - ali stvarno je tako...pomenuc u ti samo neke od koncepcijskih stvari, a ti sam prosudi da li je to tacno ili ne...pomenuo si Bugojno..tamo nije bilo nista...razlic iti delovi "cetvorke" su se '80.-tih godina proizvodili u preko 30.-tak razlicitih gradova bivse SFRJ...oklopno telo se radilo u livnicama u Bosni i Srbiji, optika se radila takodje u Bosni i hrvatskoj, (ZRAK, ISKRA), hodni deo su radili iskljucivo rusi zbog tehnologije celika...hocu da kazem da nije bilo nijedne centralizovane fabrike za proizvodnju, remont ili odrzavanja u bivsoj republici...na taj nacin se odrzavala koncesija moci izmedju republika, pri cemu su svi radili neki od delova, a svi su imali konacni proizvod kao jedna zemlja, opet proporcionalno rasporedjene shodno konkretnim potrebama i uslovima koriscenja...V ojvodina je kao ravnicarski i ispresecan teren idealan za razvijanje tenkovskih jedinica, pa je shodno tome i koncentracija bila najveca u centralnim i severnim delovima...
   Sto se tog famoznog "Vihor"-a tice, imao sam prilike da ga licno provozam na poligonu nekadasnje 1. Oklopne na Vozdovcu..od njega je ostao samo korpus od "cetvorke", sa malo poboljanim hodnim i moto  delom...od "zvanicnih" 4 komada koliko je napravljeno u eksperimentaln oj varijanti, 2 su ostali kod nas, 1 je ostao kod BRACE HRVATA (ova velika slova su za admina...!), a jednom se gubi svaki trag...o proizvodnji necu ni da trosim vreme ni reci, jer mi ne mozemo da odrzavamo ni ovo sto nam je u serijskoj proizvodnji vec preko 30  godina, a kamoli da finansiramo razvoj naoruzanja i vojne opreme na bazi Teslinih pronalazaka... a kad bi se to i kojim slucajem i desilo, "ekipa" bi bila tu da pobere kajmak , a nama bi ostala cista gvozdjurija sa kojom bi se igrali i koju bi  smo farbali za "otvoren dan" u jedinici, da ih pokazujemo osnovcima i pustamo secu da zive u iluzijama o snazi i moci...
  Bilo kako bilo, sjebani smo opasno, a dokle ce sve ovo ici...nemam pojma...
Sačuvana

nindza52
Član obdaništa
*

Mišljenje o ovom članu: +1/-6
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #8 poslato: Фебруар 15, 2009, 02:07:28 »

Cekaj, pa zar ne moze drzava da malo da utice i da pomogne da se to, sto se proizvodilo tamo negde po ostalim republikama, sad proizvodi kod nas... Zar je moguce da nijedna forima nece da pokusa da pravi optiku, a ima gde i kako da se prodaje... Skoro sam cuo da je fabrika aviona u Pancevu napokon napravila Lastu.. eto primera kako ipak moze da se osvoji neka tehnologija.. Ako vec imamo nacrte, odvoji brate kintu i pocni da radis nesto... Ulozi malo kintu...vidi kako to tamo ide...i pocni..jer ako ne pocnes ne mozes ni da zavrsis ! Lips Sealed
Sačuvana

tpku_2b
MODERATOR
*

Van mreže Van mreže

Pogledaj profil WWW
« Odgovor #9 poslato: Фебруар 15, 2009, 02:57:59 »

..he, he, he....dobar si....A KOJU KINTU DRZAVA DA IZDVOJI?

...mozda onu iz vojnog budzeta namenjenu za modernizaciju, sa kojima treba da se kupe G-2 i G-4?
...mozda onu koja je dobijena secenjem i prodajom starijih tenkova ....?
...mozda onu koja je dobijena prodajom kasarni i vojnih objekata?

P.S.  ..da li znas koja se vozila voze po komandama brigada i stabnim jedinicama...?..takozvani "luksuzni" automobili?..i koliko kosta redovan servis takvog jednog voznog parka?E moj Srbine...il' si nindza,ili...(ipak sam  ja moderator!)!!!
Sačuvana

haze
MODERATOR
Krenuo u predškolsko
*

Mišljenje o ovom članu: +6/-20
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #10 poslato: Фебруар 17, 2009, 08:38:11 »

ako bi drzava shvatila da tu ima para mogla bi da nadje pare, makar uzela i kredit, ali kad se vrati kredit verovatno bi nesto moglo da ostane.. recimo da bi to moglo biti jedno od resenja..  ne mozes da krenes ako nista ne reskiras
Sačuvana

tpku_2b
MODERATOR
*

Van mreže Van mreže

Pogledaj profil WWW
« Odgovor #11 poslato: Фебруар 17, 2009, 11:51:44 »

..bacad ti meni koske, bacas, vidim ja....ali nema veze...THE SHOW MUST GO ON....
Sačuvana

stipo
Krenuo u predškolsko
*

Mišljenje o ovom članu: +9/-22
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil WWW
« Odgovor #12 poslato: Март 13, 2009, 01:14:17 »

Radio sa tenkovima M-84 i iz iskustva mogu reći da je to u osnovi dobar tenek.
Normalni ima i nedostataka ali to dolazi od toga što nemamo dugu istoriju proizvodnje tenkova nego smo ruske modifikovali i prikazali kao naše.
Proizvodnja tenka je skupa stvar, ne isplati se proizvoditi samo za naše potrebe ako nemamo kome da ih prodamo a poslednjih petnaestak godina i nismo mogli.
Veći problem kad su pitanju ti tenkovi za nas predstavlja održavanje i korišćenje.Čuvaju se na otvorenom na kiši, snegu, suncu i vetru a tu ima dosta elektronike koja je podložna kvarovima, nema rezervnih delova, u jedinicama nema dovoljno obučenih mehaničara za održavanje naročiti sistema vatre, a kod nadležnih nema volje da se ti nedostaci otklone njihovo razmišljanje šta toj gvožđuriji treba tamo neki hangar a naši mercedesi i džipovi da stoje pod vedrim nebom, e pa ne može to tako i tenk marš na ledinu pa kako ti bude.  :Smiley
Sačuvana

tpku_2b
MODERATOR
*

Van mreže Van mreže

Pogledaj profil WWW
« Odgovor #13 poslato: Март 13, 2009, 04:45:21 »

Radio sa tenkovima M-84 i iz iskustva mogu reći da je to u osnovi dobar tenek.
Normalni ima i nedostataka ali to dolazi od toga što nemamo dugu istoriju proizvodnje tenkova nego smo ruske modifikovali i prikazali kao naše.
Proizvodnja tenka je skupa stvar, ne isplati se proizvoditi samo za naše potrebe ako nemamo kome da ih prodamo a poslednjih petnaestak godina i nismo mogli.
Veći problem kad su pitanju ti tenkovi za nas predstavlja održavanje i korišćenje.Čuvaju se na otvorenom na kiši, snegu, suncu i vetru a tu ima dosta elektronike koja je podložna kvarovima, nema rezervnih delova, u jedinicama nema dovoljno obučenih mehaničara za održavanje naročiti sistema vatre, a kod nadležnih nema volje da se ti nedostaci otklone njihovo razmišljanje šta toj gvožđuriji treba tamo neki hangar a naši mercedesi i džipovi da stoje pod vedrim nebom, e pa ne može to tako i tenk marš na ledinu pa kako ti bude.  :Smiley

..sve to sto ti pricas je OK, ali mi se vec 20 godina bavimo posledicama, a ne uzrocima..kada budemo otklonili uzroke problema jednom za svagda, a ne da se bavimo lecenjem simptoma, koji se inace ni ne mogu izleciti vec samo zaleciti, tada mozemo da pocnemo da razmisljamo o necemu vise....unapre djenju, modernizaciji ili o razvijanjuu i proizvodnji novih koncepata naoruzanja i opreme...do tada, mercedesi, audiji, golfovi i puhovi stajace u hagarima na suvom, a tenkovi ce biti samo jos korak blizi sudbini kakva je zatekla 55.-ice...
Co2 je zakon!!!!

Sačuvana

stipo
Krenuo u predškolsko
*

Mišljenje o ovom članu: +9/-22
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil WWW
« Odgovor #14 poslato: Март 14, 2009, 07:57:07 »

Mi ovakvi kakvi jesmo i sa mesta odakle ovo komantarišemo možemo veoma malo uraditi.
Bio sam prisutan mnogo puta na sastancima sa  ljudima na visokim komandnim dužnostima kada je predočavan taj problem i odgovor je uvek bio isti NEMA PARA.
Ja i dalje verujem da kod takvih ljudi vlada mišljenje da je tenk obična gomila gvožđa a gomili gvožđa mesto je pod vedrim nebom
Sačuvana

Stranice: [1] 2 3   Idi gore
Štampaj
Prebaci se na: